Cum poți avea un somn liniștit, fără sforăit

sforait

Poate nu știai, însă sforăitul este o problemă tot mai comună la vârsta adultă, fiind mai frecvent la persoanele care se confruntă cu o creștere în greutate, dar și în cazul pacienților care prezintă o îngustare a căilor aeriene determinată de diverse cauze.

Sforăitul apare atunci când aerul care pătrunde prin nas sau prin gură în plămâni determină vibrații la nivelul țesuturilor căilor aeriene. Este influențat de cât de profund dormi, de poziția în care stai în pat, dar și de consumul de medicamente și de alcool.

Trebuie să știi că sforăitul nu reprezintă în general o problemă pentru sănătatea ta, însă îi poate afecta pe cei din jur și îți poate influența calitatea somnului. În unele cazuri, este determinat de anumite afecțiuni.

Se estimează că aproximativ 40% din populația adultă sforăie, iar circa 25% sforăie aproape în fiecare noapte. Sforăitul este semnificativ mai frecvent în rândul bărbaților, comparativ cu femeile.

Oricine se poate confrunta cu această problemă. Frecvent, o persoană care nu sforăie în mod obișnuit ar putea să o facă după o infecție a căilor aeriene, dar și după ce a consumat alcool sau a luat anumite medicamente.

Cum apare sforăitul?

Atunci când dormim, țesuturile din partea din spate a gâtului se relaxează. Aerul trece printr-un spațiu mai îngust, fapt care determină apariția sforăitului. Obstrucțiile sau îngustarea căilor aeriene care determină apariția sforăitului se pot înregistra fie la nivelul nasului, fie la nivelul gurii sau a gâtului.

În mod normal, este ideal pentru corpul nostru să respirăm pe nas. Nasul acționează ca un umidificator, încălzind și filtrând aerul care ajunge în plămâni. Atunci când respirăm pe gură, aerul care ajunge în plămâni este rece, mai uscat și insuficient filtrat, iar respirația poate deveni inconfortabilă.

Sforăitul este influențat și de poziția în care dormim. Dacă dormim pe spate, poziția țesuturilor de la nivelul gâtului și a limbii determină îngustarea căilor aeriene și apariția sforăitului. Dacă dormi pe o parte, sforăitul nu mai este atât de puternic.

Anumite medicamente, dar și consumul de alcool, determină relaxarea mușchilor de la nivelul gâtului în timpul somnului, fapt ce conduce la agravarea sforăitului.

Sforăitul și obiceiul de a respira pe gură

Multe persoane respiră în timpul nopții preponderent pe gură, din cauza unor obstrucții înregistrate la nivelul căilor respiratorii. Trebuie să știi că astfel de obstrucții pot fi cauzate de alergii, deviație de sept, infecții la nivelul sinusurilor, inflamații, prezența polipilor sau de mărirea în volum a amigdalelor.

La persoanele adulte, cele mai comune cauze ale sforăitului sunt deviația de sept și inflamațiile determinate de diferite cauze. La copii, mărirea în volum a amigdalelor și polipii stau la baza obstrucțiilor care determină sforăitul.

Când reprezintă o problemă?

Sforăitul poate fi de multe ori semnul unei afecțiuni mai grave. Dacă obișnuiești să sforăi, trebuie să știi că ar trebui să beneficiezi de un consult pentru depistarea apneei în somn sau pentru alte probleme ale somnului. Este nevoie să te adresezi medicului în special dacă ai episoade de somnolență în timpul zilei, acestea fiind asociate cu apneea în somn, afecțiune cu risc crescut de apariție a problemelor cardiovasculare.

Dacă obișnuiești să respiri normal și nu ai probleme cu somnul, atunci sforăitul nu reprezintă o problemă decât pentru partenerul sau pentru familia ta.

Cinci sfaturi pentru a reduce sforăitul

Poți face câteva mici modificări ale stilului de viață pentru a reduce sforăitul.

  • încearcă să pierzi în greutate: sforăitul este mai frecvent în cazul persoanelor care suferă de obezitate sau care sunt supraponderale
  • evită medicamentele analgezice, somniferele și antihistaminele: acestea relaxează țesuturile căilor aeriene
  • evită consumul de alcool cu cel puțin patru ore înainte de a adormi și consumă gustări ușoare seara
  • fă-ți un program regulat de somn
  • dormi pe o parte și încearcă să eviți să dormi pe spate

Diagnostic și tratament

Evaluarea pacientului care sforăie este una complexă, implicând și obținerea de informații despre obiceiurile de somn. Medicul te-ar putea întreba despre calitatea somnului tău, despre apariția stărilor de somnolență, despre episoadele de somn în timpul zilei și despre frecvența episoadelor de veghe în timpul nopții.

Tratamentul sforăitului este în general o provocare, deoarece implică obținerea unui somn de calitate atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău. Tratamentul poate fi realizat fie prin schimbarea stilului de viață, fie prin utilizarea unor dispozitive sau medicamente care să reducă îngustarea căilor aeriene.

În toate cazurile, un control la un medic specialist ORL este extrem de important pentru depistarea cauzelor sforăitului.

În cadrul Centrului Medical Doctor Luca, ai acces la videoendoscopie nazo-faringo-laringiană, efectuată cu ajutorul unui fibroscop de ultimă generație.

Investigația realizată cu ajutorul fibroscopului ORL este o procedură rapidă și modernă de diagnostic prin care pot fi vizualizate zonele greu accesibile din interiorul nasului și gâtului.

Programează-te online din Formularul de programare sau sunând la 0248 222 282 sau 0348 800 002!

Feedback Newsletter Cariere
Parerea ta conteaza!
Alege chestionarul de satisfactie dorit spre completare:

Cariere
Alatura-te echipei noaste medicale
inchide