Fă-ți o ecografie mamară în luna octombrie și primești reducere la markerul tumoral!

Cancerul de sân poate fi tratat eficient dacă este diagnosticat în stadiu incipient.

În România, din păcate, cancerul de sân continuă să reprezinte una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor de peste 40 de ani, iar în fiecare an 7.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de sân.

Un control de rutină (începând cu ecografia mamarâ pentru femeile cu vârste sub 40 de ani și mamografie pentru cele care au depășit această vârstă) poate salva vieți.

În luna dedicată prevenției cancerului de sân, Doctor Luca oferă tuturor pacientelor, care își fac o ecografie de sân, o analiză de laborator (markerul tumoral CA 15 3) la numai 39 lei și încurajează toate femeile să își facă periodic controlul medical.

Vezi echipa medicala

Ecografia mamară

Ecografia mamară este prima metodă de diagnosticare a cancerului de sân la femeile cu vârste sub 40 de ani, fiind o metodă de bază în evaluarea leziunilor mamare. După vârsta de 40 de ani, evaluarea sânilor se începe cu mamografia, iar ecografia este utilizată în completare, în vederea unui diagnostic imagistic complet și complex.

În ceea ce privește femeile cu vârste mai mici de 40 de ani, în cazul în care ecografic nu se depistează leziuni suspecte sau sugestive pentru neoplazie, pacienta este urmarită ecografic la intervalele de timp recomandate (o dată la maximum un an de zile), până la vârsta de 40 de ani, când este necesară și mamografia.

Indiferent de vârsta pacientei, dacă ecografia dezvăluie o leziune suspectă pentru cancer, este obligatorie realizarea unei mamografii sau a unui RMN de sân, în funcție de numărul leziunilor, topografia lor (prezente într-un singur cadran sau mai multe), precum și de factorii de risc asociați (rude de gradul I sau II cu cancer de sân sau ovarian).

Ecografia ajută la depistarea leziunilor suspecte sau sugestive pentru neoplazie, palpabile, sau a celor infraclinice, nepalpabile. Pe de altă parte, mamografia este metoda preferată pentru identificarea focarelor suspecte de microcalcificări. Ecografia este, de asemenea, metoda de bază în depistarea caracterului leziunilor: benigne, cel mai probabil benigne, suspecte, sau sugestive pentru neoplazie. Mai mult, aceasta este utilizată și pentru aprecierea conținutului unor leziuni, acestea împărțindu-se în leziuni chistice (cu conținut fluid) și leziuni solide (ce conțin țesut).

De asemenea, un aport substanțial pe care ecografia îl aduce este posibilitatea analizării sensibile și specifice a aspectului ganglionilor limfatici intramamari și axilari, respectiv prezența ganglionilor afectați tumoral, din cauza unui cancer mamar.

Protocol de urmărire ecografică a pacientelor:

  • pacientă sub 40 de ani, fără leziuni depistabile ecografic, fără factori de risc asociați – urmărire ecografică anuală;
  • pacientă sub 40 de ani, cu leziuni benigne sau cel mai probabil benigne vizibile ecografic, cu sau fără factori de risc asociați – urmărire ecografică la 3 luni, 6 luni sau un an;
  • pacientă peste 40 de ani, fără leziuni depistabile ecografic sau mamografic – urmărire ecografică la un an si mamografie la doi ani;
  • pacientă peste 40 de ani, cu leziuni benigne sau cel mai probabil benigne depistabile ecografic, fără leziuni depistabile mamografic – urmărire ecografică la 3 luni ,6 luni sau un an și mamografie la unul sau doi ani.
Feedback Newsletter Cariere
Parerea ta conteaza!
Alege chestionarul de satisfactie dorit spre completare:

Cariere
Alatura-te echipei noaste medicale
inchide