COMBAT a debutat cu dreptul!

Societatea Română de Hipertensiune (SRH) a demarat vineri, 2 nov. 2012, la Piteşti, primul modul al Cursului naţional de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualităţi în diagnostic şi Tratament (COMBAT), directorul cursului fiind Doamna Profesor Maria Dorobanţu, preşedintele SRH. Acestă iniţiativă ambiţioasă a SRH va prezenta pînă în iulie 2013, cînd proiectul se încheie, cele mai noi date de diagnostic şi tratament în hipertensiunea arterială privite prin prisma diverselor specialităţi implicate în managementul HTA (medicină de familie, cardiologie, medicină internă, nefrologie, diabetologie, neurologie şi ginecologie). Cursul prezintă un pronunţat caracter practic, incluzând numeroase prezentări de caz şi exemplificări de metode diagnostice, oferind baza unor dezbateri privind managementul optim al bolnavilor hipertensivi în situaţii clinice diferite.

Cursul inaugural de la Piteşti s-a adresat medicilor din specialităţile mai sus amintite din zona Sud, definită de SRH ca avînd în componenţă judeţele Argeş, Călăraşi, Dîmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa şi Prahova. Nucleul de iniţiativă regional Sud al SRH îşi are în prezent sediul la Piteşti, coordonatoare fiind Dna Dr. Maria Vasilescu (internist, mariacvasilescu@gmail.com), iar membri fiind Dr. Radu Trîmbiţaş (cardiolog, radu.trimbitas@gmail.com), Dr. Augustin Batis (pediatru,augustin.batis@gmail.com) şi Dr. Paul Gusbeth-Tatomir (nefrolog, paulgusbeth@yahoo.com). Se aşteaptă întregirea acestui nucleu Sud cu medici activi şi interesaţi în promovarea şi dezvoltarea diverselor proiecte ale SRH – vezi şi pagina de web a societăţii: www.societate-hipertensiune.ro.

Primul curs naţional COMBAT, desfăşurat în aula Universităţii Constantin Brîncoveanu, s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, cuprinzînd 210 medici.

In debutul cursului, Dna Prof. Dr. Maria Dorobanţu a prezentat principalele scopuri ale cursului naţional COMBAT, invitînd la o dezbatere vie şi împărtăşirea experienţelor proprii ale audienţei privind diagnosticul şi tratamentul cazurilor dificile de HTA. Prima secţiune a cuprins prezentarea Tehnicilor actuale de măsurare ale tensiunii arteriale şi Semnificaţia variabilităţii tensiunii arteriale. Dr. Paul Gusbeth-Tatomir a prezentat 2 cazuri în care monitorizarea automată ambulatorie a tensiunii arteriale (MAATA) a contrazis măsurătorile de cabinet ale TA: un caz cu o componentă severă de halat, un altul cu HTA severă nocturnă. Pornind de la aceste cazuri, Dna Şef lucr. Roxana Darabonţ a dezvoltat definiţia, metodologia, indicaţiile MAATA în raport cu celelalte tehnici de măsurare ale TA, precum şi semnificaţia prognostică a datelor obţinute prin monitorizarea automată a TA. În continuare, dr. Radu Trîmbiţaş a prezentat un caz de variabilitate importantă a TA măsurate în cabinet şi apoi prin MAATA. Comentariul expertului la acest caz a fost oferit de Dna Prof. Dr. Maria Dorobanţu, care a discutat evaluarea optimă a variabilităţii mari a TA, semnificaţiile prognostice ale acestui parametru relativ puţin folosit pînă de curînd, precum şi terapiile adecvate de corectare ale acestei anomalii. În finalul sesiunii, Dna Dr. Oana Tăutu a ilustrat diverse situaţii în care MAATA, inadecvat numită Holter, a dus la un diagnostic adecvat al bolii hipertensive: HTA de halat alb, HTA mascată, profilul nictemeral anormal, vîrful tensional matinal, controlul insuficient al TA prin medicaţie etc.

A doua sesiune a dimineţii a fost consacrată relaţiei dintre Hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat. Dna Dr. Maria Vasilescu a prezentat un caz dificil de HTA severă, cu complicaţii acute, însoţită de nefropatie diabetică, nefropatie ischemică şi reducerea acută a funcţiei renale. În continuare, Dr. Paul Gusbeth-Tatomir a comentat managementul optim ale acestui caz în ambulator, insistînd asupra evaluării corecte a funcţiei renale şi a proteinuriei, precum şi a medicaţiei optime care să realizeze un echilibru între controlul optim al TA şi menţinerea funcţiei renale/reducerea proteinuriei. Dr. Viorica Bumbea a prezentat apoi un caz de control tensional insuficient al unui pacient diabetic cu insuficienţă renală cronică  terminală, la care iniţierea hemodializei a dus la controlul volemic şi tensional adecvat. Cazul a fost comentat de Dna Dr. Luminiţa Ardelean, care a prezentat contribuţia tehnicilor extracorporeale de epurare a compuşilor uremici la controlul HTA la diabetici.

Sesiunea de după-amiază a început cu secţiunea Hipertensiunea arterială şi boala cerebrovasculară. Dna Dr. Iulia Nicolescu a prezentat un caz de accident vascular cerebral (AVC) ischemic la un pacient hipertensiv, în timp ce Dr. Mihai Vasile a comentat ca expert HTA ca factor de risc pentru AVC, tratamentul HTA în faza acută şi pe termen lung în AVC ischemic. În continuare, Dr. Nicolescu a ilustrat un caz de AVC hemoragic la un pacient hipertensiv, în timp de Dr. Vasile a comentat necesitatea unei abordări diferenţiate în AVC, funcţie de caracterul hemoragic versus accidentul ischemic, în ceea ce priveşte reducerea acută a TA. Utilizarea medicaţiei antihipertensive optime în aceste situaţii radical diferite au suscitat numeroase discuţii între speakeri şi audienţă.

Ultima secţiune a fost dedicată Hipertensiunii arteriale în sarcină. Dr. Radu Trîmbiţaş a prezentat un caz de HTA preexistentă sarcinii şi principalele probleme clinice puse de către apariţia sarcinii în ceea ce priveşte managementul oprim al HTA. Prof. Dr. Decebal Hudiţă a comentat, în calitate de expert, din perspectiva ginecologului, atitudinea faţă de mamă şi făt, în situaţiile de HTA preexistentă sarcinii, HTA indusă de sarcină, preeclampsie şi eclampsie. Cazurile complicate necesită o conlucrare optimă a ginecologului, cardiologului, intensivistului şi a medicului de familie.

In încheiere, Directorul cursului, Prof. Dr. Dorobanţu a apreciat caracterul viu şi interactiv al cazurilor şi discuţiilor experţilor, insistînd asupra interdisciplinarităţii diagnosticului şi managementului adecvat al hipertensiunii arteriale.

Organizatorii acestui prim curs au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Societatea Română de Hipertensiune şi Colegiul Medicilor din România – filiala Argeş, cu sprijinul Centrului Medical Doctor Luca din Piteşti. Partenerii COMBAT sînt Servier Pharma şi Pfizer Cardiology, printr-un sprijin consistent, nerestricţionat în ceea priveşte conţinutul ştiinţific al manifestării. Managementul logistic al evenimentului a fost asigurat de către Sănătatea Press Group. Parteneri media strategici au fost Sănătatea TV, ComunicateMedicale.ro şi Revista Hipocrate România.

Următoarele module regionale ale cursului naţional COMBAT au avut loc loc la:

  • Bucureşti (18 ianuarie 2013)
  • Craiova (15 februarie 2013)
  • Covasna (22 februarie 2013)
  • Bacău (15 martie 2013)
  • Baia Mare (29 martie 2013)
  • Timişoara (31 mai 2013)
  • Constanţa (7 iunie 2013)

Amănunte găsiţi pe:
www.societate-hipertensiune.ro

Feedback Newsletter Cariere
Parerea ta conteaza!
Alege chestionarul de satisfactie dorit spre completare:

Cariere
Alatura-te echipei noaste medicale
inchide