De ce nu mănâncă cel mic? Care pot fi cauzele?

Atunci când ești părinte la început de drum, motivele de panică cresc exponențial de la o zi la alta, deoarece noutatea situației transformă totul într-o provocare continuă. Printre principalele motive de panică în rândul părinților se numără și situațiile în care cel mic refuză să mănânce. În general, aceste situații ascund diferite afecțiuni medicale, afecțiuni care foarte rar sunt grave. Dar care sunt situațiile în care cel mic refuză să mănânce și ce se ascunde în spatele lor?

Cauzele sunt strâns legate de vârsta copilului. Atunci când este bebeluș/sugar, motivele pentru care nu mănâncă sunt diferite de motivele pe care le întâlnim, de exemplu, atunci când are 3-4 ani sau chiar mai înaintat în vârstă.

Creșterea dinților și prezența aftelor

 Un motiv suficient de puternic pentru ca cel mic să refuze alimentația. Erupția dinților vine cu o serie de simptome pe care cel mic nu le înțelege și care îi produc disconfort. De multe ori plânge pentru a atrage atenția mamei, iar acest lucru este interpretat greșit, mama considerând că celui mic îi este foame, când el simte doar disconfort, de aceea refuză și hrana.  În acest fel, se dereglează ciclurile veghe-somn, prin hrănire excesivă.  De altfel, o altă cauză ar putea fi și aftele, care îl împiedică să mănânce.

 

Momentul zilei nu este potrivit

 Se poate întâmpla ca celui mic chiar să nu îi fie foame atunci când părinții vor să îl hrănească. Poate abia s-a trezit din somn, de exemplu. Respectarea unui orar foarte clar de somn și mâncare este foarte important, mai ales în primele luni din viață. Orice dereglare din acest punct de vedere poate duce la tulburări de alimentație.

Constipație 

Cel mic poate fi constipat, iar acest lucru îl împiedică să mănânce suplimentar. Verificați de fiecare dată, la orice masă, dacă cel mic este constipat, pentru a elimina această cauză din listă.

Imposibilitatea de a se relaxa

 În cazul bebelușilor, acesta poate fi un motiv suficient de puternic pentru a refuza hrana la sân. Există posibilitatea ca din cauza poziției incomode sau a lipsei de putere în a trage din sân, acesta să nu se poată relaxa și să aibă o stare de disconfort fizic și mental. Încercați să îl țineți în brațe strâns, să îl liniștiți atât pe el, cât și pe dumneavoastră. De asemenea, este foarte posibil ca o altă cauză să fie tetina, care nu este pe mărimea potrivită- curge fie prea mult, fie prea puțin lapte din ea.

Infecție a urechii sau a gâtului

 Este foarte posibil ca una din cauzele refuzului alimentației să fie o infecție virală a gâtului sau a urechii, care nu îi permite celui mic să mănânce. Verificați și simptomele asociate, percum febră sau nas înfundat și adresați-vă unui medic specialist. În orice caz, este foarte important să nu îl obligați pe cel mic să mănânce, indiferent de vârsta pe care o are.

Textura sau gustul alimentelor solide

 Odată cu diversificarea, cel mic poate să refuze să mănânce solide. Două dintre motive ar fi textura mâncării, precum și gustul acesteia. Reacția copilului este cea care vă poate indica și soluția- observați ce alimente îi plac și ce alimente nu îi plac și încercați să le înlocuiți pe cele care nu îi plac. Indicat ar fi să începeți cu alimente lichide, iar treptat să le înlocuiți cu alimente mai solide. O altă soluție ar fi să reinventezi mâncarea pentru bebeluși.

Nu vrea să depună efort

 Între 6 și 12 luni, bebelușii pot trece prin etapa de refuz a solidelor, din cauza comodității de a bea lapte. Pur și simplu nu vor să depună efort pentru a mesteca alimentele solide. Aceasta poate fi o altă cauză a refuzului alimentației. În acest caz, oferiți-i cât mai mult lapte și adăugați grăsimi sănătoase în alimentație, precum avocado bine copt și pasat.

Alint

 Refuzul mâncării poate fi doar o formă de alint. Mai ales în perioada între 9-16 luni, când este din ce în ce mai puțin interesat de mâncare, spun specialiștii. În aceasă perioadă, creșterea lui este încetinită, așa că nu mai are nevoie de aceeași cantitate de mâncare.

Înțărcarea

 Până la 3 ani, copilul este lipit de mamă, practic, legătura dintre ei fiind una cât se poate de puternică. Odată cu înțărcarea se produce o ruptură, la care unii dintre copii reacționează prin refuzul mâncării, iar alți prin refuzul mâncării solide, preferând laptele, care le aduce aminte de perioada anterioară.

Dramele din familie

Conflictele dintre părinți, o mamă dezinteresată, un divort sunt motive suficient de puternice pentru a tăia pofta de mâncare a copiilor. În general, potrivit studiilor, copiii mai pot refuza mâncarea și în momentul în care nu pot controla situațiile din jurul lor și consideră că a alege când să mănânce și când nu este singurul lucru pe care îl pot controla.

 

Cel mai important este însă că refuzul copiilor de a mânca este unul normal, atâta timp cât nu este o situație care se repetă pentru câteva zile. Sfătuim părinții să evite supra-alimentarea copiilor, a-i oferi copilului cât mai multe bunătăți nu înseamnă a-l iubi mai mult.